Moet ik een advocaat inschakelen om facturen in te vorderen?

Kan ik écht onbetaalde facturen invorderen zonder een advocaat in te schakelen?

Wie eraan denkt een invorderingsprocedure op te starten om een zakelijke factuur te innen, denkt daarbij ook aan hoge kosten van een deurwaarder en een advocaat. Maar dat beeld klopt niet meer. Vaak kan het ook zonder advocaat! Wij leggen je hier uit wanneer wel en wanneer niet.

Moet ik een advocaat inschakelen om facturen in te vorderen

Invorderen zonder advocaat of rechtbank: vaak kan het!

“Een invorderingsprocedure starten, betekent dat je naar een advocaat moet stappen en bij de rechtbank op een vonnis moet wachten,” denken veel ondernemers nog. Een tijdrovend en duur gedoe, en voor velen een reden om onbetaalde facturen dan maar niet in te vorderen.

Zonde! Want zo lopen ze geld mis waarvoor ze eerlijk gewerkt hebben.

Bovendien is de procedure om onbetwiste, zakelijke facturen in te vorderen helemaal niet zo complex meer.

Sinds 2016 is de IOS-procedure (Invordering Onbetwiste Schulden) veel eenvoudiger. Je hoeft niet meer langs de rechtbank te passeren voor je een deurwaarder kan inschakelen. Dat scheelt je veel tijd én geld.

openstaande facturen innen zonder advocaat

Kan je zonder advocaat onbetaalde facturen invorderen?

Vaak wel! De hervormde wet verplicht nog wel controles die een advocaat moet doen voor een deurwaarder aan de slag kan met een onbetwiste, onbetaalde factuur. Dus er komt nog wel een advocaat aan te pas. Maar dat hoeft jou geen tijd of geld meer te kosten.

Hoezo? Unpaid heeft de juridische controles volledig geautomatiseerd. Op het moment dat je de openstaande factuur en alle gegevens doorstuurt, gebeuren die in realtime. Je ziet meteen of je claim juridisch invorderbaar is.

Resultaat: in tien minuten ben jij klaar en kan onze deurwaarder aan de slag om je wanbetaler te laten betalen.

 

Betwiste factuur? Dan heb je wél een advocaat nodig

Wanneer je onbetwiste B2B-facturen wil invorderen, kan je dus via een systeem als Unpaid de kost van een advocaat vermijden. Wil je een factuur invorderen die de klant betwist heeft? Dan heb je wel juridische bijstand nodig.

Als je klant de factuur betwist, heb je twee keuzes: de invordering stopzetten of de invordering doorzetten via de rechtbank. De rechter moet namelijk eerst bepalen of je wanbetaler de factuur terecht betwist of niet. En om daar aan het langste eind te trekken, schakel je maar beter een advocaat in.

onbetaalde facturen innen

Unpaid gaat achter je geld aan

Bij Unpaid geloven we dat ondernemers recht hebben op het geld dat ze verdiend hebben. Zonder daar veel tijd of geld mee te verliezen.

Via ons online platform vorder je snel, efficiënt en voordelig onbetaalde en onbetwiste B2B-facturen in. Het enige wat je hoeft te doen is jouw gegevens, die van je wanbetaler en de openstaande factuur op te laden. Je betaalt vervolgens een voorschot en je werk zit erop.

Binnen de 5 werkdagen gaat de deurwaarder met een officiële aanmaning naar je klant. Mét resultaat. Gemiddeld betaalt de klant binnen de 38 dagen het volledige factuurbedrag, plus jouw voorschot.

 

Start je eerste claim

Heb je een openstaande factuur die je graag wil invorderen? Vul je gegevens hieronder in en start je eerste claim:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel ons op +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je geïnformeerd wil worden.