Wat is factoring?

Factoring bezorgt je een voorschot op facturen die je klanten nog niet betaald hebben. Precies zoals de Nederlandse term ‘bevoorschotting’ omschrijft, dus. In dit artikel geven we je inzicht in de voor- en nadelen. Komen ook aan bod: het onderscheid tussen de verschillende soorten bevoorschotting en het verschil met facturen innen met de IOS-procedure.

Het grote voordeel van factoring

Factoring of bevoorschotting bezorgt je meer werkkapitaal. De factormaatschappij betaalt je onmiddellijk het geld dat je van je klant pas over 30, 60 of 90 dagen zou krijgen. Kort samengevat is het dus een alternatieve financieringsvorm.

Hoe werkt het?

Het basisprincipe is vrij simpel. In essentie verkoop jij jouw facturen aan een derde partij, die vervolgens achter het geld aangaat.

Hoe die ‘verkoop’ van facturen precies in zijn werk gaat, varieert naargelang de afspraken en de gekozen factoringvorm. Elke variant heeft zijn voor- en nadelen. Maar algemeen geldt: hoe minder risico je wil nemen, hoe meer het je kost.

Het geld dat je verdiend hebt, krijg je bij factoring meestal in twee schijven:

  • 80 tot 90% van het openstaande bedrag krijg je doorgaans onmiddellijk op je rekening
  • de tweede schijf, verminderd met de factoringkosten, ontvang je wanneer je klant betaald heeft

Hoe de betalingen precies geregeld zijn en hoeveel kosten je betaalt, hangt af van je contract.

Welke facturen komen in aanmerking voor factoring?

Met bevoorschotting krijg je een voorschot op wat je tegoed hebt van je klanten. Het spreekt dus voor zich dat je het alleen kan toepassen op facturen waarvan de vervaldatum nog in de toekomst ligt. Een wezenlijk verschil met de werking van Unpaid, dat net wél vervallen facturen voor je int.

De factormaatschappij stelt daarnaast enkele voorwaarden. Dat betekent dat ze niet alle facturen van alle klanten aanneemt.

  • Na een audit op je klantenbestand kan de maatschappij klanten uitsluiten omdat ze hun solvabiliteit te laag acht en de kans op inning te klein lijkt.

     
  • In het contract kan de maatschappij opnemen dat ze alleen tussenkomt bij facturen met een vastgelegd minimumbedrag. Bij Unpaid hanteren we geen dergelijke voorwaarden. Integendeel: ook voor relatief kleine factuurbedragen loont het al de moeite om Unpaid in te zetten.

 

factoring

 

2 x 2 soorten factoring

Wil je voor elke factuur meteen betaald worden, of schakel je alleen factoring in voor sommige klanten of facturen? Dat is de eerste keuze die je moet maken.

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring besteed je je debiteurenportefeuille uit. Jij maakt je facturen op en vanaf dan is alles in handen van de factoringmaatschappij. Zij betaalt jou het voorschot en gaat achter je geld aan. Je hebt dus weinig controle over de manier waarop dit gebeurt.

American factoring of spot factoring

Hier kies je zelf voor welke facturen je factoring of bevoorschotting gebruikt, al kan de factormaatschappij facturen weigeren. Deze manier van werken kost meer dan traditionele factoring.

Of je nu voor traditionele factoring of voor American factoring gaat, je zal daarnaast ook moeten beslissen hoeveel risico je bereid bent te nemen en hoeveel het mag kosten.

Resource factoring

Bij resource factoring blijft het risico op wanbetaling bij jou. Met andere woorden: de factormaatschappij betaalt je factuur vooruit, maar jij moet het voorschot terugstorten als je klant uiteindelijk niet betaalt of failliet gaat. Doordat jij het grootste risico behoudt, is deze resource factoring de goedkoopste optie.

Non-resource factoring

Bij non-resource factoring loop jij geen risico bij een faillissement. Eens je het voorschot ontvangen hebt, blijft het van jou. De factormaatschappij kan het niet terugvorderen.

De kosten van factoring

Uiteraard hangt aan bevoorschotting een prijskaartje vast. De effectieve kosten hangen af van het contract dat je hebt met de factormaatschappij.

Traditioneel bevat de prijs drie elementen:

  1. Een vergoeding voor de dienstverlening.
  2. Het factoringtarief, meestal tussen 1,5 en 6% van het factuurbedrag.
  3. Eventuele bijkomende kosten voor een kredietverzekering.

Factoring kosten

 

Het verschil tussen Unpaid en factoring

Zowel Unpaid als factormaatschappijen maken werk van jouw onbetaalde facturen, maar daar houdt de vergelijking op.

Factoring of bevoorschotting is een financieringsinstrument dat ervoor zorgt dat je een voorschot krijgt zodra je jouw factuur hebt uitgeschreven.

Unpaid komt op de proppen wanneer een onbetaalde factuur vervallen is. Dan helpen wij je om die vlot te innen.

Bij Unpaid kan je terecht met al je vervallen B2B-facturen. Vaak ook wanneer een factoraar ze weigert. Wij sturen binnen de 5 werkdagen een deurwaarder naar je klant, overal in België. Zodra jouw klant betaalt, krijg jij 100% van je geld op je rekening. Plus het beperkte voorschot dat je ons betaald hebt.

Ontdek meer voordelen van Unpaid