7 vaak gebruikte uitvluchten voor het niet betalen van facturen

En hoe je daar het best mee omgaat

De persoonlijke aanpak bij inning van onbetaalde facturen is nog steeds de meest efficiënte. Telefoneer of ga langs bij je debiteur. Een brief of email geeft je bewijs maar niet steeds een oplossing. Hier vind je een overzicht van 7 vaak gebruikte of grappige excuses en hoe je die het best kan counteren.

7 vaak gebruikte uitvluchten voor het niet betalen van facturen

 

“De factuur is al betaald, er moet een fout van de bank zijn.”

Fouten bij banken gebeuren soms, maar minder vaak dan dat je denkt. Ofwel is dit gewoon een smoes, of de klant heeft een menselijke fout gemaakt en zich vergist van rekeningnummer, de betalingsopdracht aangemaakt en niet doorgestuurd, of andere. In het ergste geval heeft je klant gewoon niets gedaan en schuift de schuld in de schoenen van de bank.

Stuur een mail naar je klant waarin je samenvat wat hij of zij heeft gezegd. Vraag de klant nog dezelfde dag het betaalbewijs door te mailen. Krijg je geen email bel hem de dag nadien terug.

uitvluchten-wanbetaling

 

De klant beweert nog veel geld tegoed te hebben en belooft je als eerste te betalen eens het geld binnen.

De liquiditeitsproblemen van je klant mogen jouw problemen niet worden. Jij bent de bank niet. Vraag door, vraag de naam van de klanten die geld moeten, deze info kan later eventueel van pas komen. Maak een duidelijke afspraak wanneer men zal betalen, spreek een concrete datum af en bevestig alles via mail. Volgt de betaling niet, bel hem dan onmiddellijk terug.

Klant beweert te kampen met ernstige ziekte / persoonlijke problemen.

Dit is een vervelende. Als het waar is, is dit een goed excuus, maar nog steeds in een zakelijke wereld niet per se jouw probleem. Je kan hier natuurlijk begrip voor opbrengen.

Spijtig genoeg wordt dit excuus heel vaak gebruikt door debiteuren, terwijl er helemaal geen persoonlijke problemen of ziektes zijn. Men gebruikt net deze excuses omdat men weet dat dit op jouw emotie werkt.

Wees meegaand, bezorgd maar kordaat. Zet gemaakte betaalafspraken op email, en bel terug als de betaaldag niet wordt nageleefd. Vraag ook door, naar details, dit zal je toelaten het gemaakte excuus te evalueren naar oprechtheid.

"We hebben de factuur niet ontvangen."

Dit komt vaak voor. Kijk na hoe je de factuur verstuurde. Probeer ook steeds een exemplaar per email op te sturen. Vraag wie de verantwoordelijke is voor de facturatie en mail de factuur rechtstreeks naar dit email adres door, met eventueel een leesbevestiging. Volgt na korte tijd geen betaling, bel terug. Moet je een factuur nog eens sturen. Vraag dan dat ze per mail de ontvangst bevestigen. Doen ze dat niet volg dan strak op.

uitvluchten-wanbetaler

 

De factuur klopt niet of je klant heeft een klacht over de geleverde diensten/goederen.

Ga eerst na of de klacht terecht is. Is dit het geval dient dit natuurlijk opgelost te worden voor je integrale betaling kan vragen. Wel kan je proberen afspreken dat er al een deel betaald wordt voor de diensten of goederen waaromtrent er geen betwisting bestaat.

Als de klacht is opgelost, neem opnieuw contact op met de klant en maak concrete betaalafspraken.

"We gaan de factuur betalen."

Dit is goed nieuws, maar wel gek, want je klant had had eigenlijk al moeten betalen anders had je niet getelefoneerd. Maak duidelijke afspraken wanneer de klant moet betalen. Als de termijn te laat in de toekomst is, protesteer dit en deel mee dat er al geruime tijd is verstreken. Volg de gegeven termijn goed op en contacteer bij gebrek aan betaling de debiteur terug telefonisch.

De hond/kat/konijn/goudvis at de factuur op.

Klinkt ongeloofwaardig, maar het kan en gebeurt soms. Alhoewel, dat de goudvis echt wel onwaarschijnlijk is. Vraag het email adres van de klant (dieren eten niet graag elektronica), vraag betaling binnen de paar dagen en bel terug indien de afgesproken betaaldag niet wordt nagekomen.

Worden die facturen nog steeds niet betaald?
Ontdek hoe Unpaid te werk gaat en vertrouw op onze expertise. 

Unpaid haalt jouw geld terug via de IOS procedure

Via de IOS-procedure kan je voor onbetaalde facturen snel en efficiënt een betaling afdwingen. Via onze website kan je op een eenvoudige manier je dossier indienen en wij gaan onmiddellijk aan de slag om de betaling voor jou in orde te brengen.

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.