Nieuws

Betaalgedrag en faillissementen in België
In 2022 heeft België verschillende economische uitdagingen gekend, waaronder een hoog aantal onbetaalde facturen en een alarmerend aantal zakelijke stopzettingen. Onbetaalde facturen leidden tot cashflowproblemen en een toename van het aantal faillissementen, omdat bedrijven hun eigen rekeningen niet konden betalen. Dit was vooral het geval in de bouw- en transportsector, die een recordaantal faillissementen zagen. Bovendien was er ook een alarmerend aantal zakelijke stopzettingen, vooral in de horeca-, bouw- en schoonheidssector. Deze trend was in alle regio's waarneembaar, maar vooral in Vlaanderen, waar het aantal stopzettingen een historisch hoogtepunt heeft bereikt. De redenen voor deze trend zijn onder andere verplichte loonindexering, stijgende energie- en materiaalkosten en het einde van de coronasteun voor bouw- en transportbedrijven. We gaan in dit artikel iets dieper in op deze problematieken.

Kennis

Hoe kredietscore verhogen
De kredietscore van je bedrijf is een belangrijke indicator voor kredietverstrekkers en andere schuldeisers. Ze toont hen hoe goed je onderneming in staat is om haar financiële verplichtingen na te komen. Een hoge kredietscore vertelt dat je bedrijf financieel gezond is en weinig risico vormt voor kredietverstrekkers. Dat helpt jou om gemakkelijker krediet te verkrijgen, én tegen betere voorwaarden, zoals lagere rentetarieven en langere looptijden. Maar je kredietscore verhogen, hoe doe je dat precies?

Downloads

Goede algemene voorwaarden opstellen
Heb jij algemene voorwaarden? Nee? Het is nochtans een belangrijk document. De algemene voorwaarden bepalen de regels die gehanteerd zullen worden op het moment dat er discussie ontstaat over geleverde prestaties of gefactureerde goederen. Met andere woorden: goede algemene voorwaarden zorgen ervoor dat je sterker staat in geval van een dispuut.

Een factuur die niet betaald wordt?

Bereken hier hoeveel extra omzet je moet genereren om dat te compenseren.

De brutomarge is gewoon het verschil tussen de totale opbrengsten van het bedrijf (de omzet) en de kosten om die bedrijfsopbrengsten te realiseren. In veel gevallen (zoals in deze calculator) wordt dit uitgedrukt in een procent. Om dit percentage te kennen deel je het verschil nog eens door de omzet.
%