Flinke stijging in faillissementscijfers, vooral in transportsector

We zien het aantal faillissementen alsmaar toenemen. Dit blijkt ook uit de cijfers voor de voorbije maand april van handelsinformatiekantoor Graydon. Vorige maand spraken de ondernemingsrechtbanken maar liefst 664 faillissementen uit: 36 procent meer dan april 2021 en dubbel zoveel als in april 2020.

Stijging faillissementen in België

Antwerpen springt eruit

Uit eerdere cijfers van Belgisch statistiekbureau Statbel bleek ook al dat er in Vlaanderen voor de maand maart 2022 uitzonderlijk veel faillissementen werden opgetekend. Hierbij wijst Graydon vooral richting provincie Antwerpen. Daar gingen zo’n 662 bedrijven kopje onder in de eerste vier maanden van dit jaar. Dit is het hoogste aantal dat geregistreerd werd in vijf jaar tijd.

 

Transportsector heeft het zwaar te verduren

Vooral de transportsector lijkt het moeilijk te hebben. Hier telt men 197 faillissementen op vier maanden tijd. “Dat is het hoogste aantal faillissementen dat binnen deze sector werd uitgesproken in het afgelopen decennium”, klinkt het bij Graydon.

 

Stijging werd verwacht

Vorig jaar publiceerde Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld en onderdeel van Allianz, een onderzoek waarbij voorspeld werd dat het aantal faillissementen in 2022 wereldwijd met 15 procent zou stijgen. Door de talrijke steunmaatregelen van de overheid werd in België een matigere toename van 10 procent verwacht.

"Deze stijging kon natuurlijk niet uitblijven. Vooral door de steunpakketten van de overheid bereikte het aantal faillissementen in de coronacrisis een historisch laagtepunt. Aan die situatie komt nu stapsgewijs een eind", stelde Euler Hermes in 2021. En op vandaag zien we de resultaten hiervan.

Niettegenstaande Graydon aangeeft dat met deze cijfers we nog steeds onder het precoronaniveau liggen, is dit toch een belangrijke indicator dat de verwachte toename van het aantal faillissementen is ingezet. Nog een extra reden om niet lang te aarzelen bij het invorderen van onbetaalde facturen.

 

Heeft u een factuur die maar niet betaald geraakt?

Wacht dan zeker niet te lang en start vandaag nog een claim op!

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.