Hoe lang kan ik wachten met het versturen van mijn factuur?

En wat zijn de gevolgen van een laattijdig verstuurde factuur?

Wanneer verstuur jij je factuur, nadat je een product of dienst hebt afgeleverd? Je kan er niet eindeloos mee wachten, maar na elke verkoop een factuur opmaken is ook niet altijd efficiënt. Welke termijn is aanvaardbaar, wanneer ben je echt te laat en wat zijn de gevolgen dan? Dat lees je hier.

 

Hoe lang kan ik wachten met het versturen van mijn factuur

Wat zegt de wet over de facturatietermijn?

Volgens de wet moet je een factuur versturen uiterlijk op de ‘15de kalenderdag van de maand volgend op de levering of dienstverlening’. Maar wanneer je factuur btw bevat, geldt er een andere regel. De btw-wetgeving stelt dat je een factuur hoort te versturen zodra jij jouw btw erop moet betalen. Binnen de 5 werkdagen volgend op de maand waarin je een product of dienst afleverde, is dat.

 

Wanneer verstuur ik mijn facturen in de praktijk?

Doorgaans versturen heel wat bedrijven hun facturen op het einde van elke maand. Wettelijk gezien vormt dit geen probleem, zolang je je facturen binnen een redelijke termijn na de levering of dienstverlening verzendt. Maar weet dat een rechter een té ruime facturatietermijn als verdacht kan beschouwen in geschillen over het innen ervan. Dat wil je voorkomen!

 

Te laat gefactureerd. Wat zijn de gevolgen?

Wanneer je je factuur laattijdig verstuurt, riskeer je een btw-boete. Bij een eerste overtreding zal die tussen 50 en 500 euro bedragen. De tweede keer loopt dit al op tot maximaal 1.250 euro. Blijf je daarna nog factureren buiten de wettelijke facturatietermijnen, dan krijg je voor elke laattijdige factuur een boete van 250 tot 5.000 euro.

Snel zijn is dus de boodschap. Ook omdat snel verstuurde facturen doorgaans sneller worden betaald.

 

Zijn jouw facturen al verstuurd, maar nog steeds niet betaald?

Dan kan je Unpaid inschakelen! In enkele minuten start je een claim op om jouw zuurverdiende centen zo snel mogelijk te ontvangen. En dat zonder tussenkomst van een advocaat of rechtbank:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Wil je graag eerst wat meer inlichtingen? Bel ons vrijblijvend op +32 9/396.34.00 of mail ons op info@unpaid.be.