Hoe stel ik goede algemene voorwaarden op?

Heb jij algemene voorwaarden? Nee? Het is nochtans een belangrijk document. De algemene voorwaarden bepalen de regels die gehanteerd zullen worden op het moment dat er discussie ontstaat over geleverde prestaties of gefactureerde goederen. Met andere woorden: goede algemene voorwaarden zorgen ervoor dat je sterker staat in geval van een dispuut.

Goede algemene voorwaarden opstellen

Wat moet erin staan?

Algemene voorwaarden zijn afhankelijk van bedrijf tot bedrijf en van sector tot sector. Je kan ze dus niet woord voor woord overnemen en gaan gebruiken voor jouw specifieke situatie. Toch hebben wij een aantal algemene richtlijnen vastgelegd die kunnen dienen als leidraad bij het opmaken van je algemene voorwaarden. Je kan ze hier downloaden.

 

Hoe zit het met de talen?

Volgens de wet dient een factuur, en dus ook de aan de factuur verbonden voorwaarden, zijn opgesteld in de taal verbonden aan de ligging van de exploitatiezetel van de verzender. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag er worden gekozen tussen Frans of Nederlands.

Algemene voorwaarden op factuur

 

Waar plaats ik mijn algemene voorwaarden?

Het is handig om je algemene voorwaarden op je website te plaatsen en er in je documentatie steeds naar te verwijzen. Je kan ze ook bijvoegen bij de officiële communicatie die je hebt met je klanten. Zo kan je ze toevoegen aan offertes, bestelbonnen en facturen.

 

Hou je algemene voorwaarden up-to-date

Algemene voorwaarden dienen up-to-date te zijn. Ga regelmatig na of alles wat erin staat nog klopt en relevant is. Als je de algemene voorwaarden aanpast, moet je zorgen dat dit overal gebeurt. Zeker in een digitale omgeving is het handig om steeds naar één bron te verwijzen. Als je dus algemene voorwaarden toevoegt aan je communicatie, ga ze dan steeds (en bij voorkeur automatisch) halen op deze centrale plaats.

Waterdichte algemene voorwaarden

 

Zijn jouw factuurvoorwaarden waterdicht?

We helpen je alvast op weg! Download hier een goed voorbeeld van algemene voorwaarden:

Voorbeeld downloaden

 

Ben je nog geen klant maar heb je interesse in onze werking?

Boek dan hier jouw vrijblijvend online kennismakingsgesprek:

Boek mijn gratis kennismakingsgesprek
 

Wil je graag juridische hulp bij het opmaken van je algemene voorwaarden? Wil je helemaal zeker zijn dat ze 100% sluitend zijn? Dan kan je terecht bij het kantoor De Groote – De Man uit Gent. Meer info vind je hier.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.