Hoe voorkom ik dat mijn jonge onderneming overkop gaat?

Snel reageren bij onbetaalde facturen is cruciaal

In het eerste semester van 2023 gingen aanzienlijk meer jonge ondernemingen in België overkop. De zorgwekkende trend vestigt de aandacht op de uitdagingen waarmee start-ups en jonge bedrijven worstelen. Een van de grootste issues? Dat is het niet tijdig innen van onbetaalde facturen. Lees snel hoe je het aantal onbetaalde facturen kan verminderen, en waarom een snelle opvolging essentieel is.

Voorkomen van onbetaalde facturen

 

Zet een efficiënt facturatieproces op

Een goed georganiseerd facturatieproces is van cruciaal belang voor jonge ondernemingen. Het begint al bij het opstellen van duidelijke en gedetailleerde facturen die correct en tijdig naar klanten worden gestuurd.

Dankzij een gestroomlijnd facturatieproces ontvangen en begrijpen klanten de facturen op tijd, waardoor de kans op betaling vergroot. Een goed online boekhoudprogramma kan je hiermee helpen.

 

Reduceer het aantal onbetaalde facturen

Onbetaalde facturen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de cashflow van een jonge onderneming. Daarom doe je er best alles aan om het aantal onbetaalde facturen te verminderen. Enkele strategieën die jonge ondernemingen kunnen toepassen zijn:

  • Duidelijke betalingsvoorwaarden en -termijnen communiceren aan je klanten.
  • Je klanten wijzen op een openstaande factuur met herinneringen en aanmaningen.
  • Flexibele betaalmethoden om je klanten aan te moedigen tijdig te betalen.
  • Een duidelijk beleid met betrekking tot achterstallige betalingen en de toepassing van interesten en een schadebeding op openstaande bedragen.

 

Onderneem snel actie bij onbetaalde facturen

Om als jonge onderneming een faillissement te voorkomen, volg je onbetaalde facturen het best snel op. Want hoe langer een factuur onbetaald blijft, hoe kleiner de kans op de (volledige) betaling ervan.

Een efficiënt facturatieproces, onbetaalde facturen vermijden en snel reageren bij achterstallige betalingen zijn cruciaal voor de financiële gezondheid van een jonge onderneming. Door deze strategieën toe te passen en proactief te zijn, vergroot je jonge onderneming haar groeipotentieel en stel je je succes op lange termijn veilig.

Zit je momenteel met onbetaalde facturen en reageert je klant niet meer? Start vandaag nog je dossier op om je facturen in te vorderen:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.