Inzichten 2022: aantal onbetaalde facturen stijgt drastisch, één derde zit door de cashreserve

In 2022 heeft België verschillende economische uitdagingen gekend, waaronder een hoog aantal onbetaalde facturen en een alarmerend aantal zakelijke stopzettingen. Onbetaalde facturen leidden tot cashflowproblemen en een toename van het aantal faillissementen, omdat bedrijven hun eigen rekeningen niet konden betalen. Dit was vooral het geval in de bouw- en transportsector, die een recordaantal faillissementen zagen. Bovendien was er ook een alarmerend aantal zakelijke stopzettingen, vooral in de horeca-, bouw- en schoonheidssector. Deze trend was in alle regio's waarneembaar, maar vooral in Vlaanderen, waar het aantal stopzettingen een historisch hoogtepunt heeft bereikt. De redenen voor deze trend zijn onder andere verplichte loonindexering, stijgende energie- en materiaalkosten en het einde van de coronasteun voor bouw- en transportbedrijven. We gaan in dit artikel iets dieper in op deze problematieken.

Inzichten in ondernemerslandschap

Sneeuwbaleffect door onbetaalde facturen

Onbetaalde facturen is een oud probleem bij veel ondernemingen in België. Volgens cijfers van TBI was de stapel onbetaalde facturen in het vierde kwartaal van 2022 hoger dan ooit tevoren, met 27% van de openstaande facturen die na 90 dagen nog niet betaald waren. Dit wordt genoemd als één van de oorzaken van veel faillissementen, omdat onbetaalde facturen een sneeuwbaleffect kunnen veroorzaken waarbij bedrijven zelf niet in staat zijn om hun eigen facturen te betalen. Bovendien zitten we ook dicht bij de psychologische grens van 10.000 faillissementen.

Volgens het KMO-Rapport van Unizo zit bijna één derde van de Vlaamse kmo's door de financiële reserves. Dit baart zorgen, aangezien 90% van deze ondernemingen nog financieel gezond was op het einde van 2021. “Na de Covid-crisis werden we geconfronteerd met een explosie van grondstoffen-, energie- en loonkosten. De reserves geraken uitgeput, waardoor ondernemingen die in de kern wel gezond zijn, toch in de problemen komen. Dat is zeer zorgwekkend”, stelt Unizo-topman Danny Van Assche. 

 

Veel nieuwe bedrijven, maar ook veel stopzettingen

In 2022 zijn er veel nieuwe bedrijven opgericht, met 46.970 nieuwe vennootschappen en 63.495 nieuwe zelfstandigen die een onderneming zijn gestart. Dit gebeurde vooral in de sectoren van de drankenhandel en verhuur van appartementen en vakantiewoningen. Maar er zijn ook sectoren waar veel zelfstandigen hun bedrijf opgeven, vooral in de horeca, bouw en kappers- en schoonheidsspecialisten. Het aantal zelfstandigen dat er de brui aan geeft is alarmerend hoog en de historische grens van 100.000 stopzettingen is in zicht, en dit vooral in Vlaanderen.

Recordaantal faillissementen in België

 

Recordaantal faillissementen in bouw- en transportsector

De bouw- en transportsector in België hebben in 2022 een recordaantal faillissementen gezien. Statbel rapporteert dat in de laatste drie maanden van 2022 een recordaantal bouwbedrijven failliet gingen, met 574 faillissementen. Havenmagazine Flows en het Instituut Wegtransport en Logistiek België (ITLB) melden dat in 2022 de transportsector het hoogste aantal faillissementen in tien jaar heeft gezien, met 233 bedrijven die de boeken neerlegden. Deze cijfers worden toegeschreven aan factoren zoals verplichte loonindexering, stijgende energie- en materiaalkosten en het einde van coronasteun voor bouw- en transportbedrijven. Verwacht wordt dat de sector de prijsstijgingen van loon en brandstof wel doorrekent naar de klanten.

 

Vooruitzichten voor 2023

Geert Janssens, hoofdeconoom bij Etion, verwacht dat 2023 een kanteljaar wordt en dat we zwaar stormweer tegemoet gaan. Maar als het enigszins meezit, kan er een gedeeltelijk herstel van de economie zijn. Er is onzekerheid bij consumenten en bedrijven en de tijd van gratis geld is voorbij. We bevinden ons in een moeilijkere financiële omgeving, met extra druk op de markten en overheden. Janssens verwacht wel beterschap tegen het einde van het jaar: geen groei, maar wel een gedeeltelijk herstel van de economie.

Toch weten we ook dat er in de eerste week van 2023 al 134 faillissementen werden uitgesproken. Wacht dus niet te lang met het innen van je onbetaalde facturen. Want hoe langer je wacht, hoe kleiner de inningskans.

Start vandaag nog:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.