Voorbeeld van een goede factuur 

Deze elementen kunnen niet ontbreken op je factuur  

Een goede factuur draagt bij tot een vlotte betaling.  Zo zijn er een aantal cruciale elementen die op een factuur moeten staan om problemen te vermijden mocht er een klant niet betalen. Ben jij zeker dat je facturen volledig zijn? Lees hier hoe een goede factuur eruitziet en indien je wenst kan je ons voorbeeld van een factuur downloaden.  

Wat staat er op een goede factuur?   

1. Jouw bedrijfsgegevens 

 • Bedrijfsnaam 

 • Rechtsvorm en zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waar de onderneming haar zetel heeft. 

 • Het adres 

 • Bankrekeningnummer 

 • btw-nummer 
   

2. Gegevens van je klant 

 • Bedrijfsnaam 

 • Het adres 

 • btw-nummer 
   

3. De factuurdatum en leverdatum van de dienst of het product. 

De factuurdatum is de datum waarop je de factuur opmaakt. Die datum is belangrijk voor de fiscus. De leverdatum is de prestatiedatum, dus de dag waarop je de dienst hebt verleend of het product hebt geleverd. Dat kan dezelfde datum zijn, maar dit hoeft niet. 

4. Factuurnummer 

Elke factuur in je boekhouding heeft een uniek, doorlopend nummer. Dit kan je beschouwen als een referentienummer, zowel voor je eigen administratie als die van je klanten. Stel dat je problemen zou ondervinden tijdens de betaling van een factuur dan kan je verwijzen naar dit volgnummer. Doe dit zo correct en logisch mogelijk, om problemen met de fiscus te vermijden.  

5. Vervaldatum 

Het is steeds aanbevolen om ook de vervaldatum op je factuur te vermelden. Dit is de  factuurdatum plus de betalingstermijn. Bijgevolg is dit dan ook de uiterste datum waartegen de klant dient te betalen. Indien dit niet vermeld wordt op de factuur, zal de wettelijke vervaltermijn van 30 dagen gebruikt worden. 

6. De omschrijving van jouw dienst 

Beschrijf kort en bondig welke dienst je hebt geleverd aan de klant. 

7. Hoeveelheid 

Dit is het aantal geleverde goederen of het aantal gepresteerde uren aan diensten. 

8. Eenheidsprijs (uurbasis, per stuk …) 

Dat kan zijn prijs op uurbasis en/of de prijs per stuk.  

9. Maatstaf van heffing 

Dat is het totaalbedrag exclusief btw als je alle gewerkte uren of geleverde producten samentelt. 

10. Kortingen  

Als er kortingen van toepassing zijn of afgesproken waren, vermeld je die ook en trek je die van het totaalbedrag exclusief btw af. 

11. Het btw-tarief 

Je vermeldt ook hoeveel btw er voor jouw activiteit geldig is. Dat is afhankelijk van het soort dienst of product dat je levert: 6%, 12% of 21%.  

12. De totaalprijs 

De totaalprijs is het totaalbedrag van alle geleverde diensten (de maatstaf van heffing) met de btw in verrekend.  

Lees ook : 5 tips om doeltreffend te factureren

13. Het woord 'factuur'

Het woord 'factuur' moet duidelijk op de factuur staan.

Download een goed voorbeeld van een factuur

factuur_voorbeeld_voor_bezoekers.docx

Dit voorbeeld van een factuur kan je aanpassen met je eigen logo en gaan gebruiken. Het kan ook een handige tool zijn om je huidige factuurtemplate mee te vergelijken. 

Betaalt je klant niet? 

Wanbetaling komt helaas voor. Ook al zijn algemene voorwaarden en je facturen nog zo goed. Blijf op zo’n moment niet bij de pakken zitten, het is geld dat je verdiend hebt.  

Lees hier welke stappen je kan ondernemen bij onbetaalde facture

Ontdek Unpaid 

Alles geprobeerd en nog steeds geen betaling? Unpaid is opgericht om ondernemers te helpen om op een toegankelijke, snelle en voordelige manier hun verdiende geld in te vorderen. Via ons online platform dien je in enkele minuten een claim in en betaal je een voorschot. De deurwaarder gaat meteen achter je geld aan én recupereert ineens ook je voorschot.  

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.

Ontdek hier hoe het werkt