Wat is een voorbeeld van een goede factuur?

Deze elementen mogen niet ontbreken op je factuur  

Een goede factuur draagt bij tot een vlotte betaling.  Zo zijn er een aantal cruciale elementen die op een factuur moeten staan om problemen te vermijden mocht er een klant niet betalen. Ben jij zeker dat je facturen volledig zijn? Lees hier hoe een goede factuur eruitziet en indien je wenst kan je ons voorbeeld van een factuur downloaden.  

Goede voorbeeldfactuur

Wat staat er op een goede factuur?   

Je bedrijfsgegevens 

  • Bedrijfsnaam 

  • Rechtsvorm en zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waar de onderneming haar zetel heeft. 

  • Het adres 

  • Bankrekeningnummer 

  • btw-nummer 
     

Gegevens van je klant 

  • Bedrijfsnaam 

  • Het adres 

  • btw-nummer 

 

Factuurdatum en leverdatum van de dienst of het product

De factuurdatum is de datum waarop je de factuur opmaakt. Die datum is belangrijk voor de fiscus. De leverdatum is de prestatiedatum, dus de dag waarop je de dienst hebt verleend of het product hebt geleverd. Dat kan dezelfde datum zijn, maar dit hoeft niet. 

 

Factuurnummer

Elke factuur in je boekhouding heeft een uniek, doorlopend nummer. Dit kan je beschouwen als een referentienummer, zowel voor je eigen administratie als die van je klanten. Stel dat je problemen zou ondervinden tijdens de betaling van een factuur dan kan je verwijzen naar dit volgnummer. Doe dit zo correct en logisch mogelijk, om problemen met de fiscus te vermijden. 

 

Vervaldatum 

Het is steeds aanbevolen om ook de vervaldatum op je factuur te vermelden. Dit is de factuurdatum plus de betalingstermijn. Bijgevolg is dit dan ook de uiterste datum waartegen de klant dient te betalen. Indien dit niet vermeld wordt op de factuur, zal de wettelijke vervaltermijn van 30 dagen gebruikt worden. 

 

Omschrijving van de dienst of het product

Beschrijf kort en bondig welke dienst of welk product je hebt geleverd aan de klant. Zo kan er geen verwarring ontstaan over wat er nu precies gefactureerd wordt.

 

Hoeveelheid 

Dit is het aantal geleverde goederen of het aantal gepresteerde uren aan diensten. 

 

Eenheidsprijs

Dat kan zijn prijs op uurbasis en/of de prijs per stuk.  

 

Maatstaf van heffing 

Dat is het totaalbedrag exclusief btw als je alle gewerkte uren of geleverde producten samentelt. 

 

Kortingen  

Als er kortingen van toepassing zijn of afgesproken waren, vermeld je die ook en trek je die van het totaalbedrag exclusief btw af

 

Btw-tarief 

Je vermeldt ook hoeveel btw er voor je activiteit van toepassing is. Dat is afhankelijk van het soort dienst of product dat je levert: 6%, 12% of 21%. Het kan ook zijn dat de btw verlegd dient te worden. 

 

Totaalprijs 

De totaalprijs is het totaalbedrag van alle geleverde diensten (de maatstaf van heffing) met de btw in verrekend.  

 

Het woord 'factuur'

Zeer belangrijk! Het woord 'factuur' moet duidelijk op de factuur staan.

 

Op zoek naar een goede voorbeeldfactuur?

Download gratis een voorbeeld


Deze voorbeeldfactuur kan je aanpassen met je eigen logo en gebruiken. Het kan ook een handige tool zijn om je huidige factuurtemplate mee te vergelijken. 

 

Betaalt je klant niet? 

Wanbetaling komt helaas voor. Ook al zijn algemene voorwaarden en je facturen nog zo goed. Blijf op zo’n moment niet bij de pakken zitten, het is geld dat je verdiend hebt.  

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Zit je met een onbetaalde factuur maar heb je nog vragen over de werking van Unpaid? Bel ons op +32 9 396 34 00 of mail naar info@unpaid.be