Wat is Peppol en welke voordelen heeft het?

In het kort is Peppol een beveiligd internationaal netwerk van organisaties. Deze gebruiken dit netwerk om gestandaardiseerde facturen te versturen. Het grootste voordeel? Wanneer je Peppol gebruikt, weet je zeker dat je klant je facturen correct zal ontvangen en interpreteren. En ze dus ook eenvoudig en snel zal behandelen, lees: betalen.

wat is peppol

 

Peppol draait dus rond elektronische facturering, waarbij facturen automatisch uitgewisseld worden tussen boekhoudsystemen van bedrijven en/of overheden.

 

Een beetje geschiedenis?

Peppol staat voor ‘Pan-European Public Procurement OnLine’. Dit netwerk werd opgericht in 2008 en begon als een testproject van de Europese Commissie.

Bedrijven wilden hun e-facturen op een veilige manier kunnen verzenden naar al hun klanten. Daarvoor was een internationaal netwerk nodig. Peppol bevat een afsprakenkalender, een standaardformaat voor facturen en toepassingen voor e-procurement en e-invoicing.

Organisaties gebruiken het netwerk om beveiligd elektronische documenten uit te wisselen, bijvoorbeeld UBL-facturen (UBL2.1). (UBL staat voor Universal Business Language en is het standaardformaat voor elektronisch factureren.)

peppol e invoice

 

Wat zijn de voordelen van Peppol?

 1. 2 diensten in 1 tool
  - Standaardisatie van facturen (en andere documenten).
  - Transportmiddel dat veilige communicatie tussen organisaties garandeert.
   
 2. Veilig
  Door de registratie op basis van een uniek identificatienummer (Peppol ID) is altijd duidelijk wie de afzender is van een factuur. Zo krijgen spookfacturen geen kans. Bovendien wordt alle data versleuteld verstuurd.
   
 3. Internationaal
  Het is een Europees initiatief volgens Europese standaarden. Als gebruiker van Peppol heb je, dankzij 1 aansluiting, onmiddellijk een groot bereik.
   
 4. GDPR-proof
  Alle dataverkeer via Peppol voldoet automatisch aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG, of in het Engels: de GDPR).
   
 5. Efficiënter
  Alle informatie die op de factuur staat, is digitaal beschikbaar. Hierdoor kan de ontvanger de factuur veel vlotter verwerken.
   
 6. Snellere betalingen
  Doordat facturen rechtsreeks in het boekhoudpakket van de ontvanger terechtkomen, worden ze vaak sneller betaald.
   

Hoe sluit ik me aan op het Peppol-netwerk?

Sluit je eerst aan bij een Peppol Access Point (link: https://peppol.eu/who-is-who/peppol-certified-aps/). Dat bezorgt je o.a. een Peppol ID en verbindt je organisatie met het Europese Peppol-netwerk. Zodra je een ID hebt, kan je elke andere aangesloten vlot elektronisch factureren.
 

peppol access point