Waarom is een positieve cashflow zo belangrijk?

Cashflow: een van de meest gebruikte begrippen. Maar wat betekent het en waarom is cashflow zo belangrijk voor je onderneming? Wat is een goede en een slechte cashflow nu precies? En wat is de impact ervan op je onderneming?

Waarom is positieve cashflow belangrijk

Wat is cashflow?

De cashflow is letterlijk de geldstroom van je onderneming: het verschil tussen de inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode.

Het is een financiële, uiterst belangrijke indicator. Hij laat je toe om de financiële positie van je onderneming van dichtbij op te volgen.

 

Wat zegt de cashflow over een bedrijf?

Veel bedrijfsleiders willen in de eerste plaats winst creëren. Maar een gezonde, positieve cashflow is veel belangrijker. Zo kan het zijn dat je in een bepaalde periode winst maakt maar dat je cashflow toch negatief is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je al veel gefactureerd hebt maar slechts weinig klanten reeds hebben betaald. Als je onderneming een slechte cashflow heeft, kan ze bij wijze van spreken de volgende dag alsnog failliet gaan.

Vandaar ook dat banken in de eerste plaats naar je cashflow evolutie kijken wanneer je een kredietaanvraag doet. Is die positief en zijn de inkomsten hoger dan de kosten? Dan zal de bank makkelijker een lening toestaan. Waarom? Omdat je cashflow de terugbetalingscapaciteit van jouw onderneming weerspiegelt.

Cashflow voor onderneming

 

Hoe bereken je de cashflow?

Dat is makkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt, is een goed zicht op alle geldstromen binnen je organisatie.

Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom

Opgelet: het begrip “geldstroom” is hier breder te interpreteren dan

  • Inkomsten uit verkoop van je producten of diensten
  • De uitbetaling van lonen
  • Uitgaven voor grondstoffen
  • ...

Je moet ook rekening houden met geldstromen die circuleren buiten de normale bedrijfsactiviteit. Denk maar aan inkomsten uit beleggingen, kapitaalaflossingen, betalingen van intrest …

Hoe cashflow berekenen

 

De voordelen van een positieve cashflow, en de gevolgen van een negatieve cashflow

Zorg ervoor dat je altijd een goed zicht hebt op wat er binnenkomt in je bedrijf en wat er naar buiten gaat. Zo volg je de cashflow van nabij op en kan je ingrijpen wanneer nodig.

Een positieve cashflow is cruciaal voor een gezonde onderneming. Het zorgt ervoor dat je aan al je verplichtingen kan blijven voldoen.

Krijg je te maken met een negatieve cashflow die te lang aansleept, dan heeft dat vaak grote gevolgen voor je onderneming. Zelfs een faillissement is niet uitgesloten.  Natuurlijk zal je in bepaalde periodes meer uitgeven dan dat er binnen komt. Als je bijvoorbeeld een grote investering doet, is dat dikwijls onvermijdelijk. Maar probeer die periode zo kort mogelijk te houden om een spiraal van negatieve cashflow te vermijden.

 

Alles op een rij

  • Cashflow is het verschil tussen je inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode.
  • Probeer niet meer uit te geven dan dat er binnen komt
  • Volg je geldstroom goed op. Een negatieve cashflow is nefast voor je onderneming.

 

Een belangrijke maatregel voor een gezonde cashflow is ervoor zorgen dat je klanten tijdig hun facturen betalen:

  1. Zorg voor een goede factuur
  2. Zorg voor duidelijke algemene voorwaarden
  3. Blijf communiceren met je klant

Zit je ondanks je inspanningen nog altijd te wachten op je geld en wil je klant niet betalen? Vorder dan eenvoudig je onbetaalde facturen in via onze website:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.