Een sterke stijging van het aantal faillissementen in 2019

Maar dat is geen verassing…

In 2019 gingen niet minder dan 11 817 bedrijven failliet. Dit is het slechtste cijfer sinds 2013, toen er 12 306 faillissementen waren. In vergelijking met 2018 steeg het aantal faillissementen een spectaculaire 10%. Graydon publiceerde deze op het eerste gezicht dramatische cijfers. Ze gaven echter meteen een verklaring.

Gewijzigde wetgeving

2019 kende een aantal wetswijzigingen die aan de basis lagen van deze stijging. In 2019 was het bijvoorbeeld ook voor VZW’s en vrije beroepen mogelijk om failliet te gaan. Aangezien deze categorieën voordien niet werden opgenomen in de statistieken was de stijging te voorspellen. Het failliet gaan van deurwaarders en advocaten is bijvoorbeeld een nieuw fenomeen.

Daarnaast was er de nieuwe wet op spookbedrijven. Verschillende rechtbanken gingen actief op zoek naar fraude. Een groot aantal spookbedrijven die deel uitmaakten van frauduleuze constructies werden bijgevolg opgedoekt.

Deze factoren nuanceren de harde cijfers. Daarom is het belangrijk om de trend op een andere manier te meten.

Faillissementsgraad

Mensen kiezen steeds vaker voor ondernemerschap. Samen met de toevoeging van VZW’s en vrije beroepen betekent dit een sterke stijging van het aantal bedrijven dat failliet kan gaan. Het is dus belangrijker om te kijken naar de relatieve cijfers. Helaas zien we ook hier een (lichte) stijging. Eerdere voorspellingen bleken dus correct.

In 2019 ging 0,82% van de bedrijven failliet. In 2018 was dit nog 0,77%. Tijdens recordjaar 2013 eindigde 1,1% van alle bedrijven in een faillissement.

graydon-faillissementen-2019-Unpaid

bron: Graydon

Wie werd het hardst getroffen?

Vlaanderen kent de sterkste stijging. Het aantal faillissementen steeg daar maar liefst 16% in vergelijking met vorig jaar. In Wallonië zien we een toename van 12,5%. Bedrijven in Brussel hadden een beter jaar. Daar daalde het aantal faillissementen zelfs heel licht.

Wat betreft de sectoren staat de bouwsector bovenaan. Maar liefst 2 086 bouwbedrijven gingen failliet. Goed voor een stijging van 7,5%. De horeca, die vorig jaar het grootste aantal faillissementen had, staat op de tweede plaats. 2 072 horecazaken haalden het einde van het jaar niet. In de transportsector moesten 521 bedrijven de boeken gedwongen sluiten.

Wacht niet te lang

Bij Unpaid zien we regelmatig bedrijven die niet snel genoeg reageren op onbetaalde facturen. Ze vissen achter het net doordat ze de signalen van een faillissement gemist hebben. Zelfs een klant die al jaren trouw betaalt kan failliet gaan. Reageer daarom snel bij een onbetaalde factuur. Unpaid ontwikkelde een toolkit om zo veel mogelijk onbetaalde facturen te vermijden.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

bron: Graydon