Wat zijn dubieuze debiteuren en hoe ga je ermee om?

Bijna elke ondernemer en elk bedrijf heeft er al eens mee te maken gehad: dubieuze debiteuren. Maar wat zijn dubieuze debiteuren precies? En hoe ga je ermee om?

dubieuze debiteuren

 

Wat zijn dubieuze debiteuren? 

Debiteuren zijn klanten van wie je nog geld verwacht. Een debiteur wordt dubieus wanneer je vaststelt dat de kans op betalen miniem is. Je weet met andere woorden niet zeker of deze klant ooit nog zijn factuur zal betalen.

Wist je dat zo’n 30% van alle facturen in België te laat betaald wordt? En dat bovendien 10% van alle facturen helemaal niet betaald wordt? (Bron: Graydon

 

Wanneer boek je dubieuze debiteuren? 

Je mag een debiteur als dubieus boeken zodra je vaststelt dat hij de openstaande factuur niet meer zal betalen. Belangrijk is dat je dit boekt op het moment dat je het te weten komt. Je mag dus niet teruggaan naar het moment waarop de debiteur dubieus wordt. Een voorbeeld maakt dit duidelijk: 

Je stuurde in september 2021 een factuur naar jouw debiteur met een betalingstermijn van 30 dagen. Vandaag, maart 2022, stel je vast dat deze factuur nog steeds onbetaald blijft. Terwijl je de balans aan het opmaken bent, beslis je om jouw klant nog eens te contacteren. Hij laat weten dat hij de factuur niet meer kan betalen omdat hij in november failliet gegaan is.  

Dit verlies mag je niet meer boeken in 2021, omdat je toen nog niet wist dat jouw klant failliet zou gaan. Je moet deze debiteur dus afschrijven in 2022. 

 

Hoe zet je deze wanbetalers aan tot betalen? 

Blijft de betaling van je factuur uit? Neem in eerste instantie altijd persoonlijk contact op met je klant. Misschien heeft die een goede reden om de betaling (nog) niet uit te voeren. Een overeenkomst met een afbetalingsplan kan hierbij een oplossing zijn.  

Krijg je nog altijd geen reactie, terwijl het gaat om een onbetwiste factuur? Dan kan Unpaid je helpen. Nadat je de onbetaalde factuur bij ons heb ingediend, sturen wij binnen de 5 werkdagen een deurwaarder naar jouw debiteur. Zonder dat een rechter of advocaat moet tussenkomen.

Jij hoeft geen tijd meer te verspillen aan je dubieuze debiteur en kan je weer 100% focussen op de kerntaken van je bedrijf. 

Blijkt je dubieuze debiteur later insolvabel te zijn? Dan krijg je van ons gratis een attest van oninbaarheid. Daarmee toon je onomstotelijk aan dat de schuld niet betaald zal worden en kan je toch de btw die je al betaalde terugvorderen.

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

 

Wil je graag eerst nog wat meer inlichtingen? Bel ons vrijblijvend op 09/396.34.00 of plan een videomeeting in op het moment dat jou het beste uitkomt.