Heb je wel de juiste inschrijving in het KBO?

Natuurlijke personen, ondernemers en vennootschappen horen ingeschreven te zijn in de KBO. Dat weet je ongetwijfeld. Maar ook de activiteiten van jouw bedrijf moeten in deze Kruispuntbank der Ondernemingen correct vermeld worden. En daar wringt het schoentje soms. Vennootschappen moeten bovendien in hun maatschappelijk doel bepalen welke activiteiten zij ontwikkelen. Als een vennootschap in haar doel een bepaalde activiteit niet heeft opgenomen, dan kan en mag zij deze activiteit niet uitoefenen. En er al helemaal niet voor factureren.

Inschrijven kruispuntbank van ondernemingen

 

Veel fouten tegen wetgeving

We merken dat de meeste vennootschappen weten dat in ze in hun statuten moeten opnemen welke activiteiten zij willen uitoefenen. Maar in de KBO? Da’s andere koek. We zien veel ondernemers zondigen tegen de wet op de Kruispuntbank der Ondernemingen, hoewel die al sinds 2004 bestaat.

Hun inschrijving in de KBO laten veel ondernemers over aan de boekhouder. Vaak laat die daar maar één of enkele hoofdactiviteiten inschrijven, omdat hij of zij de concrete werking van het bedrijf onvoldoende kent.  

Ook belangrijk: wanneer je de activiteiten van je onderneming in de loop van de jaren uitbreidt, moet je dit ook in de KBO laten aanpassen. Zie dat niet over het hoofd!

 

kruispuntbank van ondernemingen

 

Verregaande gevolgen van foutieve inschrijving

Een correcte inschrijving in de Kruispuntbank der Ondernemingen lijkt op het eerste zicht een detail, maar dat is het allerminst.

Zo kan het je parten spelen wanneer je een klant wil aanspreken over de betaling van een openstaande factuur. Slimme advocaten gaan op zo’n moment vaak nakijken of jouw onderneming wel de juiste inschrijving heeft in de KBO. Als dat niet het geval is, kan de rechtbank je vordering om die reden afwijzen. En dan heb je voor niets een procedure opgestart en kosten gemaakt.

Check online je inschrijving in de KBO

Je doet er dus goed aan je statuten en in het bijzonder je inschrijving in de KBO na te kijken. Check zeker ook of je voor de juiste activiteiten bent ingeschreven. Dat kan je eenvoudig zelf online doen.

Check je inschrijving in de KBO

Let er op dat je naar de juiste inschrijving kijkt. De activiteiten waarvoor je ingeschreven bent bij de Kruispuntbank der Ondernemingen kunnen verschillen van de activiteiten waarvoor je een aangifte hebt gedaan bij de btw-administratie. Hier controleer je het eerste.
 

kbo zoekfunctie

 

Wat doet Unpaid?

Als je een factuur indient via Unpaid.be kijken wij voor je na welke inschrijvingen je hebt in het KBO. Als de activiteit waar je factuur betrekking op heeft niet wordt weergegeven, heb je een probleem. Dit wil zeggen dat je inschrijving niet juist staat.

Gelukkig is dit niet onoverkomelijk. Je kan je boekhouder contacteren of je sociaal secretariaat om dit te recht te zetten.

Ook Unpaid kan dit voor je doen, mail ons gerust om dit te laten aanpassen als je hiermee zou geconfronteerd worden!

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.

 

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.