Factoring versus Unpaid: welke oplossing kies jij?
Hoe verbeter jij jouw cashflow? Als ondernemer is het wikken en wegen om te bepalen welke oplossing het best bij je past. Factoring is een van de vele mogelijkheden die het overwegen waard zijn. Net als Unpaid. Waar zitten de verschillen tussen beide? Welke voor- en nadelen zijn er? Dat lees je hier.

Wat is factoring?
Factoring is een vorm van financiering. Een derde partij - de factor - komt tussen jou en jouw klanten te staan.
Zodra jij factureert aan je klant, betaalt de factormaatschappij jou een deel van de factuur. Het precieze bedrag van dat voorschot varieert. Meestal is dit tot 85% van het factuurbedrag.
Daarna volgt de factor de betaling op met je klant. Nadat de klant aan de factormaatschappij betaald heeft, houdt de factor een commissie af en betaalt hij jou het resterende bedrag.

Voordelen en nadelen van factoring
Het grote voordeel van factoring is dat het snel jouw cashflowpositie verbetert. Je krijgt meteen een stevig voorschot op jouw opgemaakte facturen. Daardoor hoef je investeringen niet uit te stellen.
Daar staat het nadeel tegenover dat aan factoring een pittig prijskaartje hangt.
Bijvoorbeeld:
- de factoringmaatschappij houdt 2% commissie in op je factuurbedrag
- hierdoor heb je 2 maanden eerder je geld op je rekening, dan wanneer je zelf je factuur zou innen
- dat betekent dat je een stevige financieringskost van 12% betaalt
(1 jaar = 12 maanden, delen door 2 maanden = 6 x 2% commissie = 12%)
Bijkomend eisen factoringbedrijven vaak dat je ál je facturen aan hen toevertrouwt. Bijgevolg romen ze al jouw facturen af. Je verliest een deel van je omzet nog voor je factuur bij de klant in de brievenbus valt. Als jij dezelfde winstmarges wil behouden, moet je de factoringkost doorrekenen aan je klanten. En zo bestraf je dus ook je goede klanten, die uit zichzelf tijdig betalen.
Een ander nadeel is dat de meeste factormaatschappijen een bedrijf pas helpen vanaf een bepaald omzetcijfer. Hierdoor vallen veel kleine bedrijven en starters meteen uit de boot. Daarnaast zal de factor vaak jouw klantenbestand analyseren. Bestempelen ze jouw klantenbestand als risicovol, dan is factoring geen optie. De gehanteerde criteria hiervoor zijn soms erg conservatief.
Ook voor jouw relatie met je klanten heeft factoring nadelen. Klanten kunnen jouw samenwerking met een factoringbedrijf als een teken van wantrouwen beschouwen. Je geeft de opvolging van jouw facturen volledig uit handen en communiceert niet meer persoonlijk met je klanten. Een vriendelijke betalingsherinnering is niet meer mogelijk. Stickers op de factuur moeten duidelijk maken dat de klant op het rekeningnummer van de factor moet betalen. Niet zelden zorgt factoring voor verwarring bij de klant.
Zo verbetert Unpaid jouw cashflow
Bij Unpaid doen we niet aan financiering. En dus betaal je ook geen financieringskost. Wij gaan achter jouw centen aan via de gerechtelijke weg.
Sinds een wetswijziging in 2016 int Unpaid jouw geld zonder de tussenkomst van een rechtbank. Onze deurwaarder vordert de betaling direct bij jouw klant op. Gemiddeld innen wij 89% van alle facturen binnen de 38 dagen. Dit betekent dat wij uiterst snel en efficiënt jouw facturen invorderen.
Je betaalt ons enkel een voorschot, waarmee wij aan de slag gaan. Op het einde van de rit recupereren wij dit bedrag bij jouw klant, bovenop het volledige factuurbedrag. In principe kost onze dienstverlening dus helemaal niets.
Een bijkomend voordeel van Unpaid is dat jij de teugels in handen houdt. Jij bepaalt zelf welke facturen je ons laat opvolgen, en welke niet. Je bent niet verplicht om een minimaal aantal facturen te laten invorderen. En je betaalt ook geen vaste abonnementskosten. Gebruik je Unpaid niet, dan betaal je niets. Wel raden we aan om onbetaalde facturen snel te bezorgen, want dat vergroot de kans op een succesvolle invordering.

Unpaid: de meest flexibele oplossing
In een beperkt aantal gevallen is factoring een interessante, maar dure oplossing. Je gebruikt jouw eigen facturen als onderpand voor financiering. Bovendien brengt het heel wat verplichtingen, kosten en beperkingen met zich mee.
Unpaid levert de meest flexibele oplossing. Elke onderneming met B2B-vorderingen kan van deze dienst gebruikmaken. Bij een succesvolle invordering ontvang je 100% van het factuurbedrag en krijg je alle voorgeschoten kosten terug.
Wil jij op lange termijn jouw cashflow verbeteren? Kies dan voor Unpaid. Pak wanbetalers efficiënt en kordaat aan en bespaar jezelf heel wat frustraties. Facturen doorsturen gebeurt volledig online. Daarna gaan wij onmiddellijk aan de slag.
Stuur vandaag nog je eerste in te vorderen factuur door:
Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.