Factoring versus Unpaid: welke oplossing kies jij?

Hoe verbeter jij jouw cashflow? Voor jou als ondernemer is het niet altijd eenvoudig om te bepalen welke oplossing het best bij jou past. Factoring is een van de vele mogelijkheden die het overwegen waard zijn. Bij Unpaid geloven we echter dat onze oplossing in veel gevallen beter geschikt is. We lichten kort het verschil toe tussen factoring en onze diensten.

Factoring

Factoring is een vorm van financiering. Een derde partij -de factor- komt tussen jou en jouw klanten te staan. De factor betaalt onmiddellijk een voorschot van de factuur uit en volgt de betaling op. Het voorschot varieert. Meestal is dit tot 85%. Nadat de factor de factuur geïnd heeft, houden ze een commissie af en betalen ze de rest uit.

Deze vorm van financiering verbetert snel jouw cashflowpositie. Je krijgt meteen een stevig voorschot op jouw opgemaakte facturen. Daardoor hoef je investeringen niet uit te stellen. Aan factoring hangt wel een stevig prijskaartje. Als je bijvoorbeeld 2% moet inleveren op je factuur en je kan daardoor je geld 2 maanden vroeger krijgen dan heb je en financieringskost van 12% op deze rente (1 jaar = 12 maanden delen door 2 maanden = 6 x 2% = 12%)

Vaak zal het factoring bedrijf waarmee je samenwerkt eisen om al je facturen over te nemen. Bijgevolg romen ze al jouw facturen af. Je verliest direct een deel van je omzet nog voor de factuur bij de klant in de brievenbus valt. Indien jij dezelfde winstmarges wil behouden ben je verplicht deze kost door te rekenen. Je bestraft dus ook jouw goede klanten.

Bovendien zijn factormaatschappijen soms  selectief in het aanvaarden van hun klanten. Jouw bedrijf zal pas in aanmerking komen vanaf een bepaald omzetcijfer. Hierdoor vallen veel kleine bedrijven en starters meteen uit de boot. Daarnaast zal de factor vaak jouw klantenbestand analyseren. Bestempelen ze jouw klantenbestand als risicovol, dan is factoring geen optie. De gehanteerde criteria hiervoor zijn bij momenten erg conservatief.

Verder beschouwen klanten factoring regelmatig als een teken van wantrouwen. Je geeft de opvolging van jouw facturen volledig uit handen. Een vriendelijke betalingsherinnering is niet meer mogelijk. Stickers op de factuur moeten duidelijk maken dat de factuur op het rekeningnummer van de factor moet betaald worden. Niet zelden zorgt factoring voor verwarring. De volledige uitbesteding voelt onpersoonlijk aan en leidt soms tot een minder goede relatie met de klant.

Unpaid

Bij Unpaid doen we niet aan financiering. Wij gaan achter jouw centen aan via de gerechtelijke weg. Vroeger nam dit veel tijd in beslag. Maar door een wetswijziging in 2016 int Unpaid vandaag jouw geld zonder tussenkomst van een rechtbank. Onze deurwaarder eist de betaling direct bij jouw klant op. Gemiddeld  recupereren wij 89% van alle vorderingen binnen de 38 dagen. Dit betekent dat wij uiterst snel en efficiënt jouw facturen invorderen.

Je betaalt als onze klant enkel een voorschot. Bovendien recupereren wij dit voorschot bij jouw klant. In principe kost onze dienstverlening dus helemaal niets. Wij recupereren bij een succesvolle procedure met andere woorden 100% van het factuurbedrag en alle voorgeschoten kosten

Met onze oplossing kies jij zelf welke dossiers je naar ons doorstuurt. Wij verplichten niemand om een vast aantal of alle facturen door ons te laten invorderen. Je betaalt ook geen vaste abonnementskosten. Gebruik je Unpaid niet dan betaal je niets. Wel raden wij aan om onbetaalde facturen snel door te sturen. Jij houdt de teugels in handen. Je beslist zelf welke facturen door Unpaid moeten worden geïnd.  

Conclusie

In een beperkt aantal gevallen is factoring een interessante maar dure oplossing. Je gebruikt jouw eigen facturen als onderpand om financiering te ontvangen. Daartegenover staat dat factoring heel wat verplichtingen en kosten met zich meebrengt. Slechts een beperkt aantal bedrijven komt in aanmerking op basis van strenge criteria.

Unpaid levert de meest flexibele oplossing. Elke onderneming met B2B vorderingen kan van onze diensten gebruikmaken. Je kiest volledig zelf op welk moment en welke facturen je doorstuurt.  Unpaid gaat onmiddellijk aan de slag en int snel en efficiënt. Bovendien ontvang je bij Unpaid, bij een succesvolle invordering, 100% van het factuurbedrag en alle voorgeschoten kosten.

Wil jij op lange termijn jouw cashflow verbeteren? Kies dan voor Unpaid. Pak wanbetalers efficiënt en kordaat aan en bespaar jezelf heel wat frustraties. Facturen doorsturen gebeurt volledig online. Daarna gaan wij aan de slag. Je factuur snel doorsturen doe je hier:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.