Wat is het verschil tussen een minnelijke invordering en een gerechtelijke invordering?

Als je te maken hebt met openstaande schulden, heb je waarschijnlijk al gehoord van de termen "minnelijke invordering" en "gerechtelijke invordering". Maar wat is precies het verschil tussen deze twee benaderingen? In dit artikel zullen we de kenmerken van zowel de minnelijke invordering als gerechtelijke invordering bespreken, zodat je een beter inzicht krijgt in welke aanpak het meest geschikt is voor je situatie.

Wat is een minnelijke invordering

Wat is een minnelijke invordering?

Voor je een gerechtelijke procedure opstart tegen een klant van wie je geld tegoed hebt, kan je een minnelijke procedure doorlopen. 

De minnelijke invordering is een proces waarbij een schuldeiser probeert een openstaande schuld te innen zonder juridische tussenkomst. Dit informele proces omvat directe communicatie tussen de schuldeiser en de debiteur, of via een incassobureau.

Het doel is om tot een betalingsregeling of akkoord te komen dat voor beide partijen acceptabel is.

 

Hoe kunnen de stappen binnen een minnelijke invordering eruit zien?

  • Je verstuurt een aanmaningsbrief of e-mail, al dan niet met per aangetekende zending.
     
  • Je belt je klant op en herinnert hem aan de openstaande factuur.
     
  • Je gaat bij je klant op bezoek om de niet-betaling te bespreken.
     

Zorg ervoor dat je klant eventuele afspraken op papier bevestigt. Dit kan van pas komen als je toch een juridische procedure moet opstarten.

Houd ook altijd de wettelijke regels in je achterhoofd als je zelf tot een minnelijke schuldvordering wilt komen. Of schakel professionele hulp in, van bijvoorbeeld een gerechtsdeurwaarder.

 

Wat is een gerechtelijke invordering

Wat is een gerechtelijke invordering?

Heb je via alle mogelijke wegen geprobeerd om tot een minnelijke invordering te komen, zonder resultaat? Bij een gerechtelijke of juridische invordering kan je de wanbetaler met dwangmaatregelen verplichten om te betalen. Het kan gaan om beslag op de voorraden van de schuldenaar, het loon, de woning, de wagen, etc.

Dit mag je als schuldeiser niet zomaar zelf doen. Je hebt er een vonnis voor nodig. De gerechtsdeurwaarder zorgt voor de uitvoering van deze procedure en is de enige die een beslag mag uitvoeren.

Dankzij de Unpaid-procedure kan je zo’n vonnis nu veel sneller verkrijgen. Deze procedure werd namelijk speciaal ontwikkeld om het juridische inningsproces vlotter te laten verlopen. De belangrijkste voorwaarde is wel dat het om een onbetwiste factuur tussen twee bedrijven gaat.

Heb je een dergelijke factuur die maar niet betaald geraakt? Start dan hier je dossier:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Wil je eerst nog wat meer informatie? Bel ons op +32 9 396 34 00 of contacteer ons via het contactformulier.